Zdrowe wybory żywieniowe dla lepszego samopoczucia

0
511

Wraz z rozwojem medycyny, zwiększa się świadomość społeczeństwa na temat wpływu jedzenia na zdrowie człowieka. Łatwiej rozpoznać też szkodliwe substancje i alergeny obecne w żywności. Dlatego też coraz popularniejsze stają się artykuły takie jak kotlety wegetariańskie, bułki bezglutenowe czy kawa bezkofeinowa. Wykluczenie z diety niektórych składników znacząco może polepszyć samopoczucie i jakość życia, dlatego cieszy więc fakt, że coraz więcej produktów tego typu gości na sklepowych półkach.

Zdrowe zamienniki szkodliwych składników

Znane niemal wszystkim powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nie jest tylko pustą frazą, a przekazywaną z pokolenia na pokolenie mądrością. Składniki zawarte w żywności stanowią nie tylko paliwo niezbędne do energii potrzebnej na wykonywanie codziennych czynności, ale mają też kluczowy wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Równie znaczący, choć negatywny efekt przynieść może spożywanie produktów wysokoprzetworzonych bądź zawierających szkodliwe substancje. W przypadku nietolerancji pokarmowych artykuły takie jak bułki bezglutenowe lub mleko bez laktozy znacząco mogą podnieść komfort życia cierpiących na alergię osób. Zdrowe zamienniki pozwalają ograniczyć nieprzyjemne dolegliwości takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy złe samopoczucie. I chociaż jeszcze kilka lat temu wiedza na temat nietolerancji pewnych składników nie była tak powszechna, a ograniczanie niektórych produktów wydawało się zbędną fanaberią, dziś zdrowsze alternatywy są powszechnie dostępne zarówno w sklepach, jak i kawiarniach i restauracjach. Dodatkowo producenci wegetariańskich wyrobów czy bułek bezglutenowych dokładają starań, by ich towary były nie tylko wartościowe i bogate w substancje odżywcze, ale też smaczne.

Nie rezygnując z pieczywa

Osoby zmagające się z celiakią, czyli nietolerancją gluteny wiedzą, że by utrzymać dobre samopoczucie, niezbędne jest wykluczenie z diety pewnych produktów. Na szczęście równie długa jest lista bezpiecznych, niezawierających glutenu pokarmów, z których przygotować można zdrowe i pyszne posiłki. Coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można też zamienniki spożywczych artykułów, a makarony, kasze i bułki bezglutenowe smakują równie dobrze, jak ich pszenne odpowiedniki. Amatorzy własnoręcznych wypieków sięgnąć mogą też po specjalnie przygotowane dla osób nietolerujących glutenu mąki. Dzięki nim możliwe staje się przygotowanie ciast, deserów czy idealnych do szkoły lub pracy bułek bezglutenowych. Proste przepisy sprawiają, że bez trudu przyrządzić można je we własnej kuchni, co znacząco ułatwia wykluczenie z diety produktów z glutenem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here