shisha

Węgiel kokosowy, jest to materiał doskonały do rozpalania shishy, co wynika z kilku czynników. Przede wszystkim, należy wspomnieć o tym, że jest to surowiec wysokoenergetyczny, który może być bardzo łatwo rozpalony, wykorzystując do tego palnik, czy też kuchenkę gazową. Po spalaniu nie ma dużo popiołu, sadzy, czy też dymu, a czas w którym węgliki ulegają spalaniu, gwarantuje nam ponad godzinę komfortowego palenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat węgla kokosowego do shishy?

Węgiel kokosowy do shishy

Węgle kokosowe obecnie znajdziemy w wielu różnych kształtach i rozmiarach, a produkowane są one głównie w Indonezji. Bardzo często jedna fabryka zajmuje się produkowaniem węgla dla kilku różnych firm. W składzie węgla znajdziemy przede wszystkim karbonizowane skorupy orzecha koksowego, które są połączone wykorzystując do tego naturalnego spoiwa, takiego jak na przykład tapioka, czy też śladowe ilości popiołu, które stanowią pozostałość po obróbce termicznej łupin. Warto wiedzieć, że im większa jest zawartość węgla tym wyższa jest jakość. Im gorsza będzie jakość węgla, tym więcej w jego składzie znajdziemy niebezpiecznych substancji, które przecież będziemy wdychać do naszego organizmu podczas palenia. Różnica, jeżeli chodzi o cenę produktu doskonałej jakości, a produktu niskiej jakości, standardowo wynosi około 8 złotych na kilogram, co jest nieznaczną kwotą, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę różnicę w jakości palenia, którą zyskujemy. Warto zwrócić uwagę również na to, że węgiel kokosowy, jest to materiał całkowicie naturalny, a w jego składzie nie znajdziemy żadnych substancji, które mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla naszego organizmu.

Jak rozpalać kokosowy węgiel do shishy?

Omawiając temat węgla kokosowego do shishy, takiego jak np. https://shishasklep.pl/pol_m_Wegielki-do-shishy_Wegielki-kokosowe-1328.html na pewno nie można pominąć kwestii jego rozpalania. Mianowicie, dwa bądź trzy węgle trzeba rozpalić wykorzystując do tego palnik i przy tym kluczowe jest to że węgle muszą być w pełni rozpalone z każdej strony. Dzięki temu dojdzie do szybkiego i równocześnie równomiernego rozpalenia tytoniu, który znajduje się w cybuchu, eliminując ryzyko przypalenia jego górnej warstwy, co mogłoby pogorszyć jego smak. Dzięki temu unikniemy również wdychania toksycznego węgla w trakcie rozpalania shishy. Węgle kokosowe, które zostały rozpalone w taki sposób muszą zostać otrzepane z popiołu, a następnie trzeba umieścić je na folii aluminiowej podziurkowanej szpilką, która musi być rozciągnięta na cybuchy shishy. Następnie rozpalamy tytoń, w tym celu kilkunastokrotnie nabieramy powietrze do płuc przez węża.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here