Przygotowując smaczne posiłki, powinno się zwracać uwagę nie tylko na ich walory smakowe, ale również na kwestie takie jak tekstura czy konsystencja. O ile przyprawy pozwalają uzyskać oczekiwany smak, to z samą fizyczną formą dania bywa nieco trudniej. Zazwyczaj stosuje się określone produkty w celu zagęszczenia danej potrawy, natomiast trzeba liczyć się z ich potencjalnym wpływem na uzyskany smak i aromat, co nie zawsze bywa pożądanym efektem. Produkty spożywcze, które mają służyć do zapanowania nad konsystencją potrawy, z założenia powinny być pozbawione smaku i zapachu, przy jednoczesnym zachowaniu oczekiwanych właściwości żelujących czy utwardzających. Doskonałym przykładem takiego produktu jest Guma Guar, która również w Polsce staje się coraz popularniejsza.
Czym jest Guma Guar i gdzie się ją stosuje?
Mączka Guar, określana także jako Guma Guar (https://ekoaleja.eu/product-pol-8520-GUMA-GUAR-BIO-200-g-BIO-PLANET.html) to naturalny produkt uzyskany z bielma roślin bobowatych. Chociaż nazwa tego składnika brzmi dość egzotycznie, to jest to w przeważającym stopniu błonnik, z pewnym dodatkiem białka roślinnego i innych składników. Co ciekawe, Gumę Guar często występuje w składzie różnych, dostępnych na sklepowych półkach produktów spożywczych, będąc wykorzystywana na szeroką skalę choćby w popularnych łakociach. Powoli rozpowszechnia się także Guma Guar w czystej formie, którą można samodzielnie dodać do przyrządzanych w kuchni potraw.
Jakie są istotne zalety Gumy Guar?
Guma Guar stanowi niezwykle charakterystyczny produkt spożywczy, którego prawidłowe zastosowanie jest podstawą dla uzyskania pożądanych efektów. Jej unikalne właściwości czynią z niej jeden z najlepszych zagęstników, dlatego warto je sobie przybliżyć. Przede wszystkim, Guma Guar bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu można śmiało stosować ją w miejsce żelatyny. W Gumie Guar ceni się również neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest ona praktycznie niewyczuwalna w daniach, w których się ją stosuje. Poza tym jest to produkt wegański, w odróżnieniu od żelatyny, która powszechnie pozyskiwana jest ze zwierząt – Gumę Guar można śmiało stosować w różnych kuchniach, bez żadnych ograniczeń.
Bez wątpienia istotną kwestią jest tu również cena. Jak wiadomo, każdy konsument preferuje ograniczyć swoje wydatki, dlatego chętniej sięga po tańsze produkty. Standardowa Guma Guar nie jest szczególnie kosztowna, dzięki czemu można sięgać po nią regularnie, wprowadzając ją do swoich dań zawsze wtedy, gdy jest to potrzebne. Warto zatem wybrać ekologiczną mączkę Guar i cieszyć się jej właściwościami!