Orzech kokosowy

Orzechy kokosowe mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ze względu na ich liczne wartości odżywcze, warto wzbogacać nimi swoją codzienną dietę. Pomaga w tym fakt, że orzechy kokosowe wykorzystywane są do tworzenia wielu pysznych i zdrowych produktów spożywczych, przydatnych w każdej kuchni. Dowiedz się, jakie są właściwości oraz wartości odżywcze orzechów kokosowych i jakie mają zastosowanie w kuchni. Zapraszamy do lektury!

Jakie właściwości mają orzechy kokosowe?

Warto zacząć od tego, że orzechy kokosowy zawierają dużą porcję błonnika, który ma znakomity wpływ na układ trawienny. Dzięki temu wspomagają przemianę materii, zapobiegają zaparciom, a także poprawiają funkcjonowanie jelit. Oprócz tego mają one właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. Co więcej, orzechy kokosowe to także świetne źródło witamin z grupy B, które stymulują układ nerwowy i wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie. Dodatkowo mają wpływ na redukcję stresu, napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji.

Dodatkowo orzechy kokosowe mają niski indeks glikemiczny, stąd też stanowią świetne urozmaicenie diety osób, które cierpią na cukrzycę, jak również insulinooporność. Zawierają również dobroczynne fitosterole, czyli roślinne odpowiedniki cholesterolu, a także witaminę C, która jest antyoksydantem, niwelującym wolne rodniki. Orzechy kokosowe mają także wysoką zawartość potasu, stąd też są ważnym składnikiem diety osób chorujących na nadciśnienie.

Poznaj wartości odżywcze orzecha kokosowego

Wartości odżywcze orzechów kokosowych (w 100 g):

  • Wartość energetyczna – 354 kcal
  • Białko ogółem – 3,33 g
  • Tłuszcz – 33,49 g
  • Węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste – 6,23 g)
  • Błonnik – 9,0 g

Witaminy:

  • Witamina C – 3,3 mg
  • Niacyna – 0,540 mg
  • Witamina E – 0,24 mg
  • Tiamina – 0,066 mg
  • Witamina B6 – 0,054 mg
  • Ryboflawina – 0,020 mg
  • Kwas foliowy – 26 µg
  • Witamina K – 0,2 µg

Minerały:

  • Potas – 356 mg
  • Fosfor – 113 mg
  • Magnez – 32 mg
  • Sód – 20 mg
  • Wapń – 14 mg
  • Żelazo – 2,43 mg
  • Cynk – 1,10 mg

Orzech kokosowy – jakie produkty można z niego uzyskać?

Z orzechów kokosowych można pozyskać mnóstwo wspaniałych produktów o wielu zastosowaniach. To m.in.: popularne w kuchni tajskiej mleko kokosowe, pyszne wiórki kokosowe, świetnie nawadniająca woda kokosowa, alternatywa dla mleka krowiego – mleko kokosowe, cenny olej kokosowy, naturalny cukier kokosowy, a także masło kokosowe – pyszny dodatek do posiłków, który znakomicie smakuje w połączeniu z innymi orzechami, np. w formie masła orzechowego z nerkowców i kokosa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here