Wprowadzenie: Batoniki to idealna przekąska dla osób, które potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Wiele batoników dostępnych w sklepach zawiera jednak dużo cukru i sztucznych dodatków. Dlatego warto zrobić swoje własne domowe batoniki – są łatwe do przygotowania, zdrowe i pyszne!
10 prostych przepisów na domowe batoniki
Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy, to na pewno wiesz jak ważne są batoniki. Są one idealnym przysmakiem do zabrania ze sobą wszędzie – do pracy, szkoły czy nawet na wyjazd weekendowy. Jednakże kupowanie ich regularnie może być kosztowne i niezdrowe dla twojego organizmu.
Dlatego też warto zastanowić się nad przygotowaniem własnych domowych batoników! W ten sposób będziesz miał pełną kontrolę nad składnikami oraz smakiem swoich ulubionych przekąsek.
Poniżej przedstawiamy 10 prostych przepisów na pyszne i zdrowe domowe batoniki:
1) Batonik owsiany
Składniki:
– 2 filiżanki płatków owsianych
– pół filiżanki masła orzechowego
– jedna trzecia filiżanki syropu klonowego lub miodu
– jedna czwarta szklankii posiekanych migdałów
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Na blasze uformuj małe kulki mieszając wszystkie skłądninki razmezmieszanymi wcześnieji . Piecz przez około dziesięć minut a następnie odstaw aby ostygły.
2) Kokosowo-czekoladowa rozkosz
Składniki:
– dwie garście daktyli bez pestek,
– połowa szklanki płatków owsianych,
– połowa szklanki wiórków kokosowych,
– 2 łyżki kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie uformuj z nich batonikowate kulki.
3) Batonik bananowy
Składniki:
– dwa duże banana rozgniecione widelcem
– pół filiżankii masła orzechowego lub migdałowego
– dwie garście posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki razem w misce. Uformuj małe batony i odstaw na godzinę aby stwardniały.
4) Czekoladowy musli bar
Składniki:
– trzecia szklanka syropu ryżowego lub agawy,
– cztery garści mieszanej granoli/musli (bez cukru),
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni Celsjusza . Na blasze wymieszaj ze sobą syrop oraz muslie nastepnie dodaj pokrojoną wcześniej tablice gorzkich ckekolda , Piecz przez okolo piętnascie minut .
5) Owoce suszone z pestkami dynii
Skladnik :
-dwie filizaki owocow suchych np morele czy figgi ,
-jedna polfilizaka pestek dynii
-jedna polfilizaka orzechow wloskich
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i uformuj z nich batonik.
6) Batonik marchewkowy
Składniki:
– dwie duże starte na tarce marchwie
– jedna trzecia filiżanki miodu lub syropu klonowego,
– połowa szklanki płatków owsianych,
– garść posiekanych migdałów.
Przygotowanie :Wymieszaj wszystkie skłądnki razem a następnie formuj małe kulki. Piecz przez około 15 minut.
7) Kokosowo-migdałowe ciasteczka
Skladnik :
-dwa banany rozgniecione widelcem ,
-pół filizaki wiorkow kokosowych ,
-po pól filiszakai platków owsinaych oraz mielonych migdalach .
Przygotowanie: Połącz wszystko razem w misce . Uformój male koła i piec przez piętnascie minut
8 ) Czekoladowy musli bar II
Skladnik :
-trzecia szlkanka masla orzechowego/masla arachidwego ,
-pol fllilzkani siemiene lnianej
-czwarta czesc tabliczki gorzej ckekolda
Przygootwanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury okolo 180 stopni celcjusza . Na blasze umieszcź papier pergaminowy. Nastepnie wsyzstkeim sklądinkom wymieszaj ze sobą i uformuj z nich batoniki. Piecz przez okolo 15 minut.
9) Batonik jagodowy
Skladnik :
-dwie filizanki mrożonych lub świezych jagód
-jedna trzecia szlkaki syropu klonowego/miodu ,
-polfiliszki platkow owsianych
Przygotowanie : Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji . Następnie formój małe kulki .
10 ) Czekoladowy musli bar III
Skladnik:
– polfiliakni masla orzechowego,
-trzecia fllilzkani siemien lnianej ,
-czwarta czesc tabliczki gorzej ckekolda
Przygootwanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni celcjusza . Na blasze umieszcź papier pergaminowy. Nastepnie wsyzstkeim sklądinkom wymieszaj ze sobą i uformuj z nich batoniki. Piecz przez okolo piętnascie minut.
Podsumowując, przygotowanie domowych batoników jest bardzo proste oraz pozwala na kontrolę nad jakością użytych produktów spożywczych – co przekłada się na korzystny wpływ dla naszego zdrowia! Wypr
Pytania i odpowiedzi
Pytanie: Jak zrobić batonika?
Odpowiedź: Potrzebujesz m.in. płatków owsianych, masła orzechowego, syropu klonowego i czekolady gorzkiej. Wymieszaj składniki w misce, uformuj batonik i schłódź go w lodówce przez około godzinę przed podaniem.
Konkluzja
Aby zrobić batonika, należy przygotować odpowiednie składniki i narzędzia, takie jak miska do mieszania, patelnia lub garnuszek oraz formy na batoniki. Następnie trzeba połączyć ze sobą składniki w określony sposób według przepisu i uformować masę w kształt batoników. Ostatecznie należy schłodzić je przez kilka godzin przed podaniem.
Wezwanie do działania: Spróbuj zrobić pyszne batoniki! Skorzystaj z przepisu na stronie https://www.daysandplaces.pl/ i ciesz się smakiem domowych słodkości.
Link tagu HTML :
https://www.daysandplaces.pl/