Jak wyposażyć restauracje i zatrzymać klienta?

0
69

Otwierając swój własny biznes gastronomiczny, każdy przedsiębiorca musi być gotowy na szereg stojących przed nim wyzwań. Pierwszym i najważniejszym z nich jest oczywiście zapewnienie gościom smacznej i zdrowej kuchni. W tym celu należy samemu doskonale gotować lub też zatrudnić doświadczonych szefów kuchni. Urządzając restaurację, pamiętać też należy o jej wyposażeniu. Dla powodzenia lokalu ważny jest każdy element. Zaczynając od stołów i krzeseł, a na serwetkach na sztućce kończąc. Wszystko musi zachęcać klienta do powrotu.

Wyposażenie restauracji – od czego zacząć?

Dobrze prosperujący lokal gastronomiczny to taki, do którego z chęcią wracają klienci. Wraz ze wzrostem jakości życia Polacy coraz częściej stołują się poza domem i chętnie spędzają swój wolny czas w restauracjach i barach. Nie wystarczy ich jednak do siebie przyciągnąć. Należy ich także przy sobie zatrzymać. W tym celu zadbać należy o najdrobniejsze szczegóły, albowiem klient zwraca uwagę nie tylko na meble, ale też na przystrojenie stołu, świeże kwiaty, eleganckie obrusy, a nawet serwetki na sztućce, takie jak np. https://szklanatorebka.pl/pl/c/KIESZONKI-NA-SZTUCCE/203.

Każda restauracja to przede wszystkim dwie strefy – ta odpowiedzialna za przygotowanie posiłków i ta goszcząca klientów. Pierwsza z nich, mimo że na co dzień niewidoczna dla postronnych osób, powinna zostać wyposażona w najlepszej jakości sprzęt. Tylko on zapewni komfort pracy zatrudnianym kucharzom, a tym samym niepowtarzalny smak przyrządzanych przez nich potraw. Chodzi przede wszystkim o wygodę, funkcjonalność i czystość. W części przeznaczonej dla gości liczy się też wygląd. Oczy klienta także muszą się najeść. Widokiem pięknych mebli, gustownej zastawy na dekoracyjnym obrusie, a nawet serwetek na sztućce.

Wystrój stołu – bo diabeł tkwi w szczegółach

Istnieje wiele sposobów na urządzenie wnętrza restauracji czy też baru. Zastanawiając się nad tym, jaki styl aranżacji wybrać, warto dopasować go do rodzaju serwowanej kuchni. Inaczej będzie prezentować się bowiem lokal serwujący potrawy orientalne, inaczej pizzeria, a jeszcze inaczej swojska pierogarnia. Zawsze warto jednak stawiać na eleganckie dodatki, które staną się dopełnieniem wnętrza. Serwetniki, buteleczki na ocet i oliwę, serwetki na sztućce, czy inne drobne elementy dekoracyjne to coś, o czym nie warto zapominać.

Niezależnie od wiodącego w lokalu stylu, niezmiernie ważna jest aranżacja stołu. To przecież przy nim klient spędza najwięcej czasu. Poza przynoszoną wraz z posiłkiem zastawą istotne są także inne elementy. To one dodają charakteru i świadczą o dbałości o szczegóły właściciela lokalu. Dlatego też powinny być spójne z resztą aranżacji i dobrze pasować do całościowego wystroju lokalu. Prowadząc na przykład nowoczesne bistro w stylu eko, warto zaopatrzyć się w jednorazowe, papierowe serwetki na sztućce. W eleganckiej restauracji sprawdzą się w ich miejsce własnoręcznie składane kieszonki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here