Jak zrobić barwnik z kurkumy do jajek?
Czy wiesz, że możesz stworzyć naturalny i bezpieczny dla zdrowia barwnik do kolorowania swoich jajek na Wielkanoc? Zamiast korzystać ze sztucznych farb dostępnych w sklepach, warto spróbować wykorzystać właściwości przyprawy jaką jest kurkuma. Kurkuma nie tylko nadaje intensywnie żółty kolor potrawom, ale także może być użyta jako naturalne barwienie dla naszych świątecznych pisanek.
Co to jest kurkuma?
Kurkuma (Curcuma longa) to roślina pochodząca głównie z Azji Południowej. Jest znana przede wszystkim jako popularna przyprawa stosowana w wielu tradycjach kulinarnej Indii oraz innych regionów Azji. Charakterystycznie pomarańczowo-żółty proszek uzyskuje się poprzez mielenie wysuszonego korzenia tej rośliny.
Dlaczego warto używać kurkumę jako naturalnego barwnika?
Istnieje wiele powodów dlaczego można rozważyć użycie ekstraktu lub sproszkowanej formy kurkumy jako barwnika do jajek:
- Kurkuma jest naturalna i nie zawiera sztucznych substancji chemicznych, które mogą być obecne w komercyjnych farbach.
- Jest bezpieczna dla zdrowia i może być spożywana przez ludzi. Nie ma ryzyka zatrucia czy alergii.
- Wydobywa intensywne żółte zabarwienie na powierzchni jaja, nadając mu atrakcyjny wygląd podczas świątecznego dekorowania.
Jak przygotować barwnik z kurkumy?
Oto kilka prostych kroków jak stworzyć własny barwnik z kurkumy do swoich pisanek:
Kroki:
- Zacznij od gotowania jajek tak, jak to robisz tradycyjnie. Włóż je do garnka ze słoną wodą i gotuj około 10-12 minut aż będą twarde.
- Po ugotowaniu ostudź je pod bieżącym strumieniem lodowatej wody lub umieść we wnętrzu miski pełnej lodu przez kilka minut. To pozwoli uniknąć dalszego gotowania się żółtek oraz sprawdzić ich twardość.
- Przygotuj kurkumę. Możesz użyć zarówno sproszkowanej formy, jak i ekstraktu z korzenia kurkumy dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością.
Jeśli wybierasz sproszkowaną formę, wymieszaj około dwie łyżeczki proszku z jedną szklanką wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się wszystkich grudeł. - Powstałą mieszankę odstaw na kilka minut aby uzyskała odpowiedni kolor żółty
- Ostrożnie umieść każde jajo we własnym pojemniku lub misce napełnionej przygotowanym roztworem kurkumy tak, aby były całkiem pokryte płynem.
- Pozostaw je tam przez co najmniej godzinę (lub dłużej dla bardziej intensywnego koloru), regularnie obracając je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, aby równomiernie pokryć jaja barwnikiem.
- Jeśli chcesz uzyskać efekt marmurkowy na powierzchni jajek, możesz delikatnie potrząsnąć pojemnikiem lub miseczką w trakcie procesu koloryzowania. To spowoduje tworzenie się ciekawych wzorów i plam na skorupce.
- Kurkuma może być używana do nadania koloru różnym daniem takim jak curry czy ryżowi pilaf.
- Jest również popularna jako dodatek do napojów oraz koktajlów ze względu na swoje właściwości zdrowotne i antyoksydacyjne.
Koloryzowanie jajek:
Gdy barwnik jest gotowy możemy przystąpić do koloryzowania naszych ugotowanych wcześniej jajek:
Zastosowanie kurkumy jako naturalnego barwnika
Kiedy już uda nam się stworzyć piękne żółte pisanki za pomocą kurkumy, warto pamiętać o innych zastosowaniach tej przyprawy:
Pozostałe naturalne alternatywy dla farbienia jajek?
Oczywiście istnieją także inne sposoby farbowania świątecznych pisanek bez konieczności kor
Wezwanie do działania: Przygotuj barwnik z kurkumy, aby ozdobić jajka! Wymieszaj 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy z jedną szklanką wrzącej wody. Dodaj trochę octu i dokładnie wymieszaj. Następnie zamocz jaja w tym roztworze przez około godzinę lub dłużej, aż uzyskasz pożądany kolor. Gotowe? Teraz możesz przejść do dekorowania swoich pięknych jajek!
Link tagu HTML :
Kliknij tutaj, aby znaleźć więcej inspiracji na temat pisankowych zdobień!