Co to jest curry po polsku?
Co to jest curry po polsku?

Kurkuma i curry to dwa różne składniki kuchni, chociaż często są mylone ze sobą. Kurkuma jest korzeniem rośliny z rodziny imbirowatych, a curry to mieszanka wielu przypraw, w tym kurkumy.

Różnice między kurkumą a curry

Czy kurkuma i curry to to samo? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które interesują się kuchnią indyjską. Choć oba te składniki są powszechnie wykorzystywane w tej kuchni, różnią się od siebie pod wieloma względami.

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, która pochodzi z Azji Południowej. Jej korzeń ma intensywnie żółty kolor i charakterystyczny smak o lekkim posmaku gorzkawym oraz pikantnym aromacie. Kurkumę stosuje się jako przyprawę do mięs, ryb czy warzyw oraz jako barwnik spożywczy – nadając potrawom piękny złotawy odcień.

Curry natomiast nie jest jedną konkretną przyprawą lub roślinną mieszankią jak często mylnie uważają ludzie na Zachodzie – a raczej nazwaniem dla szerokiego spektrum mieszanek przyprawowych używanych w Indiach (oraz innych regionach świata). Curry może zawierać kilka lub nawet dziesięć różnych składników takich jak: cynamonu , kolendr yczy goździków . Wszystko jednak uzależnione jest od konkretnej receptury danego przepisu .

Warto również wspomnieć że sama kurkurma stanowi ważne ogniwo większości miksów curry ze względu na swój unikalny smak i właściwości barwiące.

Kurkuma ma wiele właściwości zdrowotnych, które są doceniane na całym świecie. Zawiera m.in. kurkuminę – związek o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym oraz korzystnie wpływający na układ trawienny . Kurkumina jest również stosowana w medycynie naturalnej jako lekarstwo wspomagające walkę z chorobami nowotworowymi czy cukrzycą .

Curry natomiast może mieć różne składy przyprawowe co sprawia że jego wartość odżywcza będzie uzależniona od konkretnego rodzaju curry jaki wykorzystujemy do dania – jednakże większość mieszanki zawierajacej między innymi cynamon , kolendr yczy goździków posiada także swoje zalety dla naszego organizmu takie jak: poprawa krążenia krwi, regulacja poziomu glukozy we krwi czy też łagodzenie objawów reumatyzmu.

Podsumowanie

Mimo podobnego koloru i często mylonych nazwisk to zarówno kurkurma jak i curry stanowi ważny element indyjskiej kuchni ale mają one zupełnie inne funkcje kulinarne a ich walory smakowe wynikaja ze specjalistycznych mieszanek przyprawkowych którymi się charakteryzują.
Warto pamietać że każda potrawa wymaga innej ilości poszczególnych dodatków aby osiągnąć pożądany efekt smakowy i kolorystyczny.

Pytania i odpowiedzi

Pytanie: Czy kurkuma i curry to to samo?
Odpowiedź: Nie, kurkuma jest jednym z głównych składników curry, ale nie są one tym samym. Kurkuma ma intensywnie żółty kolor i charakterystyczny smak, podczas gdy curry może zawierać wiele różnych przypraw w różnych proporcjach.

Konkluzja

Nie, kurkuma i curry to nie to samo. Kurkuma jest jednym z głównych składników przyprawy curry, ale sama w sobie ma charakterystyczny smak i kolor oraz wiele właściwości zdrowotnych. Curry natomiast to mieszanka różnych przypraw, której skład może się różnić w zależności od regionu geograficznego czy tradycji kulinarnej.

Nie, kurkuma i curry to nie jest to samo. Kurkuma jest jednym z głównych składników przyprawy curry, ale sama w sobie ma wiele właściwości zdrowotnych. Zachęcam do bliższego zapoznania się z tym tematem na stronie https://topolino.pl/.

Link tagu HTML: Topolino

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here